Благоевград - три причини да посетиш града и да останеш

Благоевград е основен икономически, образователен, културен център на Югозападна България. Според последното преброяване от 2015 година, градът наброява около 70 000 души. Разположен е в долината на река Струма и в подножието на Рила планина. 

Квартири Благоевград ви предлага три причини, за да посетиш Благоевград и да останеш:

1. История и забележителности

Историята на града датира от времето на траките, които създават Скаптопара - тракийско селище, датирано около 300г. пр. Хр. В близост до селището по време на Римската империя е имало многолюден панаир. По-късно селището е завладяно то славяните. В последствие попада в границите на Османската империя, а на 5 октомври 1912г. е освободен от българската армия. Още от Средновековието градът е известен със своите лечебни минерални извори.

Сред забележителностите на града са квартал Вароша, къщата-музей на Георги Измирлиев-Македончето, църквата от 1844г. "Въведение Богородично", центърът на града, множество паметници, Историческия музей, зоопарк, аквапарк. 

2. Образование и култура 

В Благоевград  са разположени два престижни университети  - Югозападния университет „Неофит Рилски“  и  Американски университет в България. Американският университеБлагоевградт обучава около 1 000 студента годишно, които след това имат много добро професионално развитие. Според рейтинговата система на Министерство на образованието, студентите са сред най-успешно реализиралите се в България и сред най-добре платените. Югозападният университет е сред големите университети в България с капацитет  16 000 студенти и докторанти.  Те се обучават в над 270 програми и 30 професионални направления. Министерство на образованието дава възможно най-високата оценка на университета за институционална акредитация. 

В Благоевград има четири театъра, камерна опера, кино и множество галерии и музеи. Тук се намира и един от най-прославените български танцови състави - Ансамбълът за народни песни и танци „Пирин“. 

3. Природа

Градът се намира в подножието на Рила и в близост до Пирин планина. Особено известен е крайградския парк в местността Бачиново, по поречието на река Благоевградска Бистрица, предпочитан за отдих, разходки, градски празници и състезания. В горното течение на река Бистрица, на 35 км. от Благоевград се намира биосферният резерват "Парангалица" с вековните си смърчови гори и най-големите популации на рилска иглика.